Livsstilsförändringar

Vi människor är vanedjur och så som vi lagt upp vår dagliga tillvaro kan det kännas som om vi befinner oss i ett ekorrhjul med mönster som är svåra att bryta. Det handlar om våra sov- ät- och dryckesvanor, arbete och fritidsaktiviteter samt umgänge med familj och vänner.

För en del människor är sättet att leva ett resultat av medvetna val. Men för en del andra är det en följd av arbetets krav, familjens behov, vänskapsrelationer samt egna prestationskrav. Livsstilen kan också hänga ihop med upprepningsmönster från tidigare generationer.

Vi vet att faktorer som rökning, alkohol, sömn, kost, motion påverkar vår hälsa. Många vanor och ovanor kommer med omedvetna sätt att hantera stress. Beteenden i syfte att fly från något eller att fylla ett inre tomrum. Överdriven konsumtion av mat, alkohol, rökning, datorn, tv:n, telefonen, träning med mera kan vara uttryck för att inte kunna hantera egna tankar och känslor.

Att förändra sin livsstil kan vara svårt. Men det går. Den stora utmaningen ligger i att bestämma sig för att göra annorlunda. Och för att göra det krävs fokus och motivation.